El blog rumano “Le Ballet”

Uliana Lopatkina en 'El lago de los cisnes', Foto:Natasha Razina.-Acerca de mi reportaje “El exclusivo club de las Primas Ballerinas Assolutas”…

TRADUCCIÓN: ADELA BADULEASA/ BLOG ‘LE BALLET’

El número 5 de “Danza Ballet. Revista de Colección” (octubre 2012) publicó un reportaje mío sobre la figura de la ‘Prima Ballerina Assoluta’. Cuál ha sido mi sorpresa al encontrar publicado parte del reportaje en el blog ‘Le Ballet’, ¡en rumano!

Reportaje en rumano (7 Enero 2013)

Prim-balerina absoluta este un titlu onorific rar, acordat excepționalelor prim-balerine cu succese și ovații la nivel internațional. Nu există criterii clar stabilite pe care o balerină trebuie să le dețină pentru obținerea titulaturii și nici un inventar al tuturor dansatoarelor din istorie care dețin exclusivistul titlu. Maeștrii de balet italieni din epoca Romantismului sunt cei care au adus prima dată recunoaștere acelor balerine talentate care se distingeau.

Și ne este cunoscut numele primei balerine care a primit titlul de prim-balerină absoluta, membră a Baletului Imperial Rus (Teatrul Mariinsky): italiana Pierina Legnani (1863-1930). Chiar Marius Petipa a oferit alesul titlul, în 1894. Iar meritele aduse Pierinei Legnani au fost pentru cele 32 fouettés en tournant din baletul Cenușăreasa și a fost prima care a interpretat dublul rol, Odette/Odile, din Lacul Lebedelor.

Mathilde de Kschessinskaya (1872-1971), amanta țarului Nikolay II, balerină a companiei din Sankt Petersburg, primește și ea distincția în 1901, chiar dacă Petipa n-a văzut-o la fel de prețioasă ca pe Legnani. Maestrul o numește ”micuța scroafă repugnantă” în jurnalul său. Sunt multe anecdote legate de numele balerinei; ea însăși a cusut bijuterii autentice pe costumele prințesei Aspicia din baletul Fiica Faraonului și a contribuit la garderobă cu propria tiară de diamante. Putea fi amabilă și încântătoare cu balerinele colege și cu Tamara Karsavina, dar crudă și fără milă în relația cu Anna Pavlova, cea pe care o pregătea pentru rolul Nikiyei din Bayadera. Credea despre tehnica Pavlovei că este slabă și că nimeni nu ar fi putut s-o depășească în interpretarea rolului Nikiyei. Nici Karsavina și nici Pavlova nu au primit titulatura de prim-balerine absolute, dar Alicia Markova și Margot Fonteyn, eleve trecute prin școala de balet Mathilde de Kschessinskaya, dețin onorifica distincție, ceea ce demonstrează cât de schimbătoare sunt criteriile de acordare a titulaturii.

Recunoașterea balerinelor s-a extins și în alte țări: Alicia Alonso, Eva Evdokimova, Anneli Alhanko, Alessandra Ferri, Yvette Chauviré, Cynthia Gregory, Sylvie Guillem, Darcey Bussell, Galina Ulanova și Maya Plisetskaya sunt balerine distinse de-a lungul istoriei baletului. Ultima care a primit titlul onorific a fost Alessandra Ferri, iar istoria așteaptă să fie marcată de noi nume.

Un articol de Iratxe de Arantzibia în revista Danza Ballet, numărul 5, octombrie 2012.

Leer entrada en el blog (rumano)

Anuncios
Etiquetado , , , ,

Un pensamiento en “El blog rumano “Le Ballet”

  1. Le Ballet dice:

    Gracias, Iratxe. Me gustó mucho tu reportaje.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Anuncios
A %d blogueros les gusta esto: